Eräänä helmikuun päivänä huomasin kirjastossa kirjan nimeltä "Ukrainan historia kolmessa vartissa". Aloin lukea kirjaa, koska kaikilla suomalaisilla on velvollisuus tuntea veljeskansamme historiaa.
Yleisesti ottaen, tarvitseeko historiaa tuntea, ja onko sillä jotain väliä, miten asiat olivat monta sataa vuotta sitten tai yli tuhat vuotta sitten?
Etenkin Ukrainan kohdalla on korostettu sitä, että pitäisi kunnioittaa sen kansainvälisesti tunnustettuja rajoja. Ei sillä ole enää merkitystä, jos Ukraina kuului Neuvostoliittoon ja Venäjään, eikä silläkään ole merkitystä enää, jos Ukraina on ottanut maa-alueita naapureiltaan kauan sitten.
Maapallolla on pieni joukko ihmisiä, jotka haluavat oman valtionsa ottavan takaisin jotain aiemmin heille kuuluneita alueita. Vuoden 2023 lopulla kuultiin Venezuelan toiveista liittää suuri osa naapurimaa Guyanasta Venezuelaan. Asiasta järjestettiin kansanäänestys ja 95 prosenttia tuki tätä ehdotusta.
Sitten Azerbaidzan otti alueen Armenialta ja Kiina haluaa Taiwanin.
Vaikkei olisi kiinnostunut historiasta, sieltä tiedetään ainakin yksi varma asia: rajat voivat siirtyä. Tiettyä aluetta hallitsi joskus joku, ja myöhemmin joku toinen. Eipä taida löytyä valtioita, joiden rajat olisivat pysyneet muuttumattomina satoja vuosia.
Siksi Ukrainan ja Venäjän tilanne ei ole mitenkään niin erityinen. Ainahan rajoja on siirrelty.
Aikaisemmin kaukaiset historian tapahtumat eivät kiinnostaneet minua juuri ollenkaan. Viime vuosina olen kuitenkin ajatellut, että olisi kiinnostavaa lukea siirtomaa-ajan historiasta. Mitä alueita mikäkin Euroopan valtio piti siirtomainaan? Kuulemma Belgia oli kova riistäjä Afrikassa.
Historiasta olisi hirveän paljon opittavaa, jos alkaisi opiskella. Mutta kuten tiedetään, historiasta muistetaan lähinnä sodat, riisto ja valloitukset.
Siitä on kyse myös Ukrainassa. Putin haluaa muuttaa maailmaa ja saada nimensä historiankirjoihin.
Joskus historiaan tutustuessa tulee vastaan mielenkiintoisia juttuja. Kirjassa "Ukrainan historia kolmessa vartissa" on karttakuvia Ukrainan menneisyydestä. Siellähän oli tuo Kiovan Rus -niminen valtakunta.
Olin tyrmistynyt nähdessäni, että kartan mukaan Kesälahti kuului Kiovan Rusin valtakuntaan. Meidän pääkaupunkimme oli siis Kiova.
Olin toivonut että suomalaiset ja ukrainalaiset ovat veljeskansoja, ja siihen minä uskoin. Ja nyt se oli todistettu.
Joku historian tuntija tämän on tiennyt tietysti. Miten moni tämän asian on tiennyt?
Asia siis selittyy sillä, kun oli tuo joku Novgorodin valtio tai alue Venäjällä, ja se kuului välillä Kiovan Rusin valtakuntaan.
Niin se on, että Suomessa ketään ei kiinnosta se että koko Suomi on kuulunut Venäjään. Eikä täällä ole mitään merkkejä siitä aikakaudesta. Se on erittäin epäkiinnostava aihe. Ei täällä opetella venäjän kieltä tai heidän hallitsijoidensa saavutuksia. Vain sortotoimilla ja sodilla on merkitystä.
Tuosta Novgorodin valtiosta olin hädin tuskin kuullutkaan. Viime vuonna sattumalta Kesälahden kirjastossa eräät henkilöt keskustelivat, ja mainittiin, että täällä oli Venäjän valta ja Novgorodin valta. Vähän jäin miettimään, että ai Novgorodin? No olin jostain Venäjän matkailusuosituksista ehkä lukenut sen nimisestä keskiaikaisesta linnoituksesta ja kaupungista.
Jos joku henkilö - jostakin tuntemattomasta syystä - on salaa kiinnostunut Suomen ja Venäjän yhteisestä historiasta, niin varmaan saa nähdä paljon vaivaa löytääkseen jotakin näkyviä merkkejä siitä ajasta, tai hyviä asioita. Saa varmaan aika rauhassa etsiä. Varmaan se ei kiinnosta muita kuin historian opettajia, opiskelijoita tai dokumentin tekijöitä.
Luultavasti Helsingissä sentään on paljon hienoja kivitaloja, jotka on rakennettu silloin kun Suomi vielä kuului Venäjään.
Pakko myöntää, että Suomen historia 1800-luvulla ja ennen sitä ei ole kovin kiinnostava. Olisi kuitenkin hyvä vähän opetella ainakin sellaiset jutut, kuin että missä raja meni milloinkin.
Mutta ennemmin kannattaa tutustua hieman Ruotsin ja Venäjän historiaan. Ne olivat suurvaltoja. Ja niin oli myös Kiovan Rus.
Venäjään Suomi ei siis halua kuulua, mutta Ukrainaan kuuluminen olisi eri asia. Enpä ole kuullut kenenkään valittavan, että oli se rankkaa aikaa kun kuuluttiin Ukrainaan.
Nyt olisi hieno asia, jos saisimme olla osa veljeskansamme kunniakasta valtiota, jonka ikuisesti voittamattoman armeijan johdossa on Jumalan itsensä valitsema luottomies, Volodymyr Zelenskyi.
Ei olisi ihan mahdoton ajatus, jos Itä-Suomi liittyisi uudelleen Ukrainaan. Se olisi hyvä vastaisku vasten Kremlin juntan kasvoja. Ensin Suomi liittyi Natoon ja sitten vielä Ukrainaan. Se olisi hyvä tapa näpäyttää Putinia. Se olisi ovela siirto geopoliittisessa shakkipelissä Venäjää vastaan.
Täällähän on muutenkin jo ukrainalaisia todella paljon. Kun muutin tähän uuteen asuinpaikkaan, niin ikkunasta puiden takaa näkyy Ukrainan lippu. Ja parin sadan metrin päässä näkyy toinen Ukrainan lippu. On minullakin Ukrainan lippu, mutta nyt se on suihkuverho.
Itä-Suomesta voisi tulla Transnistrian tyylinen erillinen kaistale Ukrainaa, ja tämän alueen johtajaksi laitetaan tietenkin Kesälahden noita.
Ehkä myös Viro, Latvia ja Liettua haluavat liittyä uudenlaiseen Kiovan käskyvallan alaiseen valtakuntaan. Hehän ovat diplomaattisella ja poliittisella tasolla kärkkäitä Venäjän vihollisia ja Ukrainan tukijoita. Nyt kun Naton ja Yhdysvaltojen voima ja merkitys ovat vähentymässä Euroopassa, pitää löytää uudenlaisia ratkaisuja ja rakenteita muuttuvan maailmanjärjestyksen myötä. Siihen tarpeeseen vastaa liittyminen Kiovan sotilasmahdin yhteyteen.
Oikeastaan Euroopassa on jo monta vuotta eletty Kiovan keskushallinnon ehdoilla. Kiovan imperiumiin voidaan laskea mukaan ainakin Puola, Saksa, Ranska ja Englanti. Sekä Baltia ja Pohjoismaat.
Zelenskyi kiertää kuin kuningas jatkuvasti eri maissa. Hän käy kertomassa vaatimuksista, jakelee käskyjä ja kertoo mikä on tilanne Kiovassa. Muiden ei auta muu kuin totella ja lähettää lisää rahaa ja tavaraa, kuin veroina Kiovan keskushallinnolle. Kuningas Volodymyr on alistanut suuren osan Eurooppaa käskyvaltansa alle ja yritti määräillä myös amerikkalaisia.


Unbelievable but true
One day in February, I noticed a book in the library called "The History of Ukraine in 45 minutes". I started reading the book because all Finns have a duty to know the history of our brotherly nation.
In general, is it necessary to know history, and does it matter how things were many hundreds of years ago or more than a thousand years ago?
In the case of Ukraine in particular, it has been emphasized that its internationally recognized borders should be respected. It no longer matters if Ukraine was part of the Soviet Union and Russia, and it also no longer matters if Ukraine has taken territory from its neighbors a long time ago.
There is a small group of people on Earth who want their own state to take back some of the territory that previously belonged to them. At the end of 2023, there was news of Venezuela's desire to annex a large part of neighboring Guyana to Venezuela. A referendum was held on the matter and 95 percent supported this proposal.
Then Azerbaijan took territory from Armenia and China wants Taiwan.
Even if you are not interested in history, there is at least one thing you know for sure: borders can move. A certain area was once ruled by someone, and later by someone else. I don't think there are any states whose borders have remained unchanged for hundreds of years.
That is why the situation between Ukraine and Russia is not that special. After all, borders have always been moved.
In the past, distant historical events didn't interest me at all. However, in recent years, I have thought that it would be interesting to read about the history of the colonial period. What areas did each European state consider its colonies? I heard that Belgium was a fierce exploiter in Africa.
There would be an awful lot to learn about history if you started studying it. But as we know, history is mostly remembered for wars, exploitation and conquests.
That is also the case in Ukraine. Putin wants to change the world and get his name in the history books.
Sometimes when you get to know history, you come across interesting things. The book "The History of Ukraine in 45 minutes" contains maps of Ukraine's past. There was that kingdom called Kievan Rus.
I was shocked to see that according to the map Kesälahti belonged to the Kievan Rus kingdom. So our capital was Kiev.
I had hoped that Finns and Ukrainians are brother nations, and I believed that. And now it was proven.
Some historian must have known this, of course. How many people have known this?
So the thing is explained by the fact that there was that Novgorod state or region in Russia, and it sometimes belonged to the Kievan Rus kingdom.
The thing is, in Finland no one is interested in the fact that all of Finland has belonged to Russia. And there are no signs of that era here. It is a very uninteresting topic. There is no learning the Russian language or the achievements of their rulers here. Only repressions and wars matter.
I had barely heard of that Novgorod state. Last year, by chance, some people were having a conversation at the Kesälahti library, and it was mentioned that there was Russian rule and Novgorod rule here. I was a little bit left wondering, oh Novgorod? Well, I had perhaps read about a medieval fortress and city of that name in some Russian travel recommendations.
If someone - for some unknown reason - is secretly interested in the common history of Finland and Russia, then they will probably have to put in a lot of effort to find some visible signs of that time, or good things. They will probably have to search for a while. It probably won't interest anyone other than history teachers, students or documentary makers.
There are probably a lot of fine stone houses in Helsinki, after all, that were built when Finland was still part of Russia.
I have to admit that the history of Finland in the 19th century and before that is not very interesting. However, it would be good to learn a little about things like where the border was at any given time.
But it is better to get to know a little about the history of Sweden and Russia. They were great powers. And so was Kievan Rus.
So Finland does not want to be part of Russia, but being part of Ukraine would be a different matter. I have not heard anyone complain that it was a hard time when we were part of Ukraine.
Now it would be a great thing if we could be part of the glorious state of our brotherly people, whose eternally invincible army is led by a trusted man chosen by God himself, Volodymyr Zelenskyi.
It wouldn't be an impossible idea if Eastern Finland rejoined Ukraine. That would be a good blow to the Kremlin junta. First Finland joined NATO and then Ukraine. That would be a good way to poke Putin. That would be a clever move in the geopolitical chess game against Russia.
There are already a lot of Ukrainians here anyway. When I moved to this new place to live, the Ukrainian flag could be seen from behind the trees in the window. And a couple of hundred meters away, another Ukrainian flag could be seen. I also have a Ukrainian flag, but now it's a shower curtain.
Eastern Finland could become a separate strip of Ukraine, like Transnistria, and the leader of this region would of course be the witch from Kesälahti.
Maybe Estonia, Latvia and Lithuania also want to join a new kind of kingdom under the command of Kiev. After all, they are staunch enemies of Russia and supporters of Ukraine on a diplomatic and political level. Now that the power and importance of NATO and the United States are declining in Europe, new solutions and structures need to be found in line with the changing world order. Joining the military power of Kiev meets that need.
Actually, Europe has been living under the terms of the central government in Kiev for many years. At least Poland, Germany, France and England can be counted as part of the Kiev empire. As well as the Baltic and Nordic countries.
Zelenskyi is constantly touring different countries like a king. He goes around telling about the demands, distributing orders and telling what the situation is in Kiev. The others have no choice but to obey and send more money and goods, as taxes, to the central government in Kiev. King Volodymyr has subordinated a large part of Europe to his rule and tried to impose his will on the Americans as well.

Невероятно, но это правда.
Однажды в феврале я заметил в библиотеке книгу под названием «История Украины в трех кварталах». Я начал читать эту книгу, потому что все финны обязаны знать историю нашего братского народа.
А вообще, нужно ли знать историю, и имеет ли значение, как все было много сотен лет назад или более тысячи лет назад?
В случае Украины, в частности, подчеркивалось, что ее международно признанные границы следует уважать. Больше не имеет значения, была ли Украина частью Советского Союза и России, и больше не имеет значения, отобрала ли Украина земли у своих соседей давным-давно.
На Земле есть небольшая группа людей, которые хотят, чтобы их государство вернуло себе часть территории, которая ранее им принадлежала. В конце 2023 года появились сообщения о надеждах Венесуэлы присоединить к Венесуэле значительную часть соседней Гайаны. По этому вопросу был проведен референдум, и 95 процентов поддержали это предложение.
Затем Азербайджан отобрал территорию у Армении, а Китай хочет заполучить Тайвань.
Даже если вы не интересуетесь историей, одно вы знаете наверняка: границы могут перемещаться. Определенной территорией когда-то правил один человек, а позже — другой. Я не думаю, что есть страны, границы которых оставались бы неизменными на протяжении сотен лет.
Поэтому ситуация между Украиной и Россией не является такой уж особенной. В конце концов, границы всегда раздвигались.
Раньше далекие исторические события меня вообще не интересовали. Однако в последние годы я подумал, что было бы интересно почитать о колониальной истории. Какие территории каждая европейская страна считала своими колониями? Говорят, что Бельгия была жестоким эксплуататором в Африке.
Если начать изучать историю, можно многому научиться. Но, как мы знаем, история в основном запомнилась войнами, эксплуатацией и завоеваниями.
То же самое происходит и в Украине. Путин хочет изменить мир и вписать свое имя в учебники истории.
Иногда, изучая историю, сталкиваешься с интересными вещами. Книга «История Украины в трех четвертах» содержит карты прошлого Украины. Было такое королевство, называлось Киевская Русь.
Я был встревожен, увидев, что, согласно карте, Кесялахти принадлежал княжеству Киевской Руси. Итак, нашей столицей был Киев.
Я надеялся, что финны и украинцы будут братскими народами, и я в это верил. И теперь это было доказано.
Конечно, человек, знакомый с историей, должен был это знать. Сколько людей знали об этом?
Итак, дело объясняется тем, что на Руси существовало некое Новгородское государство или область, которая иногда входила в состав Киевской Руси.
Дело в том, что никого в Финляндии не интересует тот факт, что вся Финляндия была частью России. И никаких признаков той эпохи здесь нет. Это очень неинтересная тема. Они здесь не для того, чтобы изучать русский язык или узнавать о достижениях своих правителей. Значение имеют только угнетение и войны.
Я даже почти не слышал о таком Новгородском государстве. В прошлом году случайно в библиотеке Кесялахти завязался разговор, и было упомянуто, что здесь было русское правление и новгородское правление. Я немного задался вопросом: «О, Новгород?» Ну, возможно, я читал о средневековой крепости и городе с таким названием в каких-то российских туристических рекомендациях.
Если кто-то — по какой-то неизвестной причине — тайно интересуется общей историей Финляндии и России, ему, вероятно, придется приложить немало усилий, чтобы найти какие-либо видимые следы того времени или хорошие события. Думаю, у меня будет время на поиски. Вероятно, это не заинтересует никого, кроме учителей истории, студентов и режиссеров-документалистов.
Вероятно, в Хельсинки есть много прекрасных каменных домов, построенных, когда Финляндия еще была частью России.
Должен признать, что история Финляндии в XIX веке и ранее не очень интересна. Однако было бы неплохо хотя бы немного узнать о таких вещах, как где находилась линия в любой момент времени.
Но сначала стоит немного узнать об истории Швеции и России. Они были великими державами. Так же было и с Киевской Русью.
Итак, Финляндия не хочет быть частью России, но быть частью Украины — это совсем другое дело. Я не слышал, чтобы кто-то жаловался на то, что время, когда мы были частью Украины, было тяжелым.
Сейчас было бы замечательно, если бы мы могли стать частью славного государства нашего братского народа, непобедимую армию которого возглавляет доверенный человек, избранный самим Богом, Владимир Зеленский.
Было бы вполне возможно, если бы Восточная Финляндия воссоединилась с Украиной. Это была бы хорошая контратака против лица кремлевской хунты. Сначала в НАТО вступила Финляндия, а затем Украина. Это был бы хороший способ посмеяться над Путиным. Это был бы умный ход в геополитической шахматной игре против России.
Здесь и так уже много украинцев. Когда я переехал на новое место, из-за деревьев через окно я мог видеть украинский флаг. А в паре сотен метров виден еще один украинский флаг. У меня тоже есть украинский флаг, но теперь это занавеска для душа.
Восточная Финляндия могла бы стать отдельной полосой Украины, подобной Приднестровью, и, конечно же, ведьма из Кесялахти стала бы лидером этого региона.
Возможно, Эстония, Латвия и Литва также захотят присоединиться к новому типу королевства под властью Киева. Ведь на дипломатическом и политическом уровне они являются ярыми врагами России и сторонниками Украины. Теперь, когда мощь и значение НАТО и США в Европе снижаются, необходимо найти новые решения и структуры, соответствующие меняющемуся мировому порядку. Эта потребность удовлетворяется путем присоединения к военной мощи Киева.
Фактически Европа уже много лет живет на условиях центрального правительства в Киеве. Киевская империя может включать в себя как минимум Польшу, Германию, Францию и Англию. Как страны Балтии, так и страны Северной Европы.
Зеленский постоянно путешествует по разным странам, как король. Он идет, чтобы рассказать людям о требованиях, раздает приказы и рассказывает им о ситуации в Киеве. У остальных нет иного выбора, кроме как подчиниться и отправлять больше денег и товаров в качестве налогов центральному правительству в Киеве. Король Владимир подчинил себе большую часть Европы, а также пытался навязать свою волю американцам.


president.gov.ua