Minä haluan tietää kaiken Ukrainasta, veljeskansamme historian kulusta. Siksi pitää ottaa huomioon myös Neuvostoliiton aikakausi Ukrainassa. Suomessa tämä aihe on melkeinpä kielletty ja se herättää pelkoa ja hämmennystä ihmisten mielissä. Voin kuitenkin vakuuttaa 99-prosenttisella varmuudella, että on ollut oikeasti olemassa tällaisia sosialistisia valtioita, ja monet niistä sijaitsivat Euroopassa lähellä Suomea. Siitä tosin on jo 35 vuotta aikaa ja jopa yli sata vuotta.
Kovin helposti ei löydy tietolähteitä Ukrainan sosialistisesta neuvostotasavallasta, mutta joissakin kirjoissa sivutaan tuota aihetta. Ja internetissä siitä kerrotaan. Ukraina oli perustajajäsen, kun Neuvostoliitto aloitti toimintansa vuonna 1922. Ensimmäiset 12 vuotta pääkaupunkina oli Harkova, koska se oli sosialistisempi ja teollisempi kuin Kiova.
Ukraina oli Neuvostoliiton ydinaluetta, ja tämä asia vahvistui toisen maailmansodan myötä. Niin paljon ukrainalaisia taisteli punaisessa armeijassa sosialismin puolesta. He valtasivat lisää alueita sekä Ukrainalle että Neuvostoliitolle, ja samalla koko sosialistiselle maailmalle, joka ulottui Vietnamista, Pohjois-Koreasta ja Kiinasta Saksaan, Jugoslaviaan, Afrikkaan, Kuubaan ja Etelä-Amerikkaan asti. Jo aikaisemmin on kuultu, että ukrainalainen sotilas nosti lipun Berliinissä toisen maailmansodan voiton merkiksi. Olen nyt lukemassa kirjaa Itä-Saksan historiasta, ja siinä kerrotaan miten ukrainalaiset valtasivat Saksan itäiset osat ja Berliinin. He olivat raakoja valtaajia, jotka tekivät pahoja asioita siviileille.
Internetissä on eräs sivusto (infoukes.com), jossa myös kerrotaan ukrainalaisten osallistuneen vahvasti Berliinin valtaamiseen. Heitä on Berliinin hautausmailla. Tuon sivuston mukaan myös legendaarinen puna-armeijan kenraali Zhukov on itse asiassa ukrainalainen, koska hänen perheensä oli kotoisin Sumyn ja Poltavan väliltä ja alkuperäinen nimi oli ukrainalainen Zhuk. Tämä kenraali Zhukov siis ratsasti kuulemma valkoisella ratsulla voitonparaatissa Moskovassa. Hän otti vastaan Saksan antautumisen Berliinissä, hän karkotti japanilaiset vuonna 1939, hän järjesti Leningradin piirityksen puolustuksen, hän meni Stalingradiin ja hääti saksalaiset piirittäjät, hän vapautti Ukrainan natseilta, sitten Valko-Venäjän ja Puolan ja Saksan. Berliinissä meinasi käydä niin, että eräs toinen ukrainalainen kenraali sotilaineen ehti ennen Zhukovia sinne.
Zhukov lupasi toiselle ukrainalaiselle, Nikita Hrustseville lähettävänsä Hitlerin häkissä Kiovaan näytille. No ihan niin ei käynyt, mutta ukrainalainen Ivan Klimenko kuitenkin johti etsintäpartiota joka löysi Hitlerin ruumiin. Zhukov työskenteli myöhemmin Odessassa ja hänen mukaansa on nimetty metroasema Harkovassa.
Ukrainalaiset siis valtasivat naapureiltaan lisää maata ja kävivät valloittamassa Berliinin. Kun selaa Suomeen liittyviä historiankirjoja, niin myös monet Suomen valtausta yrittäneet punaisen armeijan komentajat olivat ukrainalaisia. Tai he olivat opiskelleet tai olleet töissä siellä. Ja toki paljon tavallisia sotilaita tuli Ukrainasta. Kerran kirjastossa katselin Neuvostoliittoon liittyvää kirjaa ja siellä oli jonkun sotilashenkilön haastattelu. Hän oli Kiovan sotilaspiirin komentaja, ja viimeinen neuvostoliittolainen, joka käveli sillan yli pois Afganistanista vuonna 1989. Ukrainalaisilla on ollut jo vuosisatojen ajan imperialismia ja antisemitismiä. Se on käynyt ilmi, kun maan historiaan tutustuu. Se ukrainalainen imperialismi on ulottunut myös Suomeen Kiovan Rus -valtakunnan aikana ja toisen maailmansodan aikana.
Saksa ja Ukraina olivat raunioina vuonna 1945. DDR:n kansallislaulun nimi on Auferstanden aus Ruinen, raunioista noussut. He aloittivat sosialistisen järjestelmän rakentamisen Itä-Saksaan ja Ukrainaan.
Lännessä yleisesti luullaan, että itäisessä Euroopassa kukaan ei oikeasti halunnut olla sosialisti, vaan heidät pakotettiin siihen. Länsimieliset voimat ovat luoneet aikoinaan tällaisen vahvan propaganda-aseen, kertomuksen siitä, että kaikki vastustivat sosialismia itäblokin maissa. Tämä ei kuitenkaan ole totuus, vaan siellä oli paljon vannoutuneita kommunisteja. Ja vielä paljon enemmän niitä, jotka eivät välttämättä olleet niin innokkaita, mutta ei heillä ollut valittamistakaan.
Miksi se olisi väärin, jos rauhalliset, tavalliset kansalaiset olivat ylpeitä omasta sosialistisesta valtiostaan vaikkapa vuonna 1963? Punaisen tähden alla he rakensivat sosialistista maailmaa. Sirpit heiluivat Ukrainan pelloilla sadonkorjuun aikana ja vasarat rakensivat kaupunkeja. Donbassin hiililaakion alueelta kaivettiin raaka-ainetta teräksen tuotantoa varten koko mahtavan imperiumin alueelle.
Vuonna 2023 painettu kirja nimeltä "Muurin takana - DDR:n historia 1949-1990" kertoo kuinka eri maiden innokkaimmat sosialistit lähtivät Venäjälle ennen toista maailmansotaa. Ja ne jotka selvisivät poliittisista puhdistuksista ja sodasta, lähtivät rakentamaan sosialistista maailmaa oikein todenteolla. Kirjassa kerrotaan ihmisistä, joiden uskoa sosialismiin ei murentanut edes vankilassa olo, kidutus ja pakkotyö leireillä.
Myös Svetlana Aleksijevitsin kirjassa "Neuvostoihmisen loppu" monet kehuvat Neuvostoliittoa ja päivittelivät sen aikakauden loppumisen seurauksia. Mihin ne itsenäiset valtiot ajautuivat jouduttuaan erilleen. Esimerkiksi yksi intomielinen kommunisti oli joutunut hankaluuksiin Neuvostoliitossa, taisi olla epäilyttävän sukutaustan takia. Hän joutui leirille. Sitten alkoi sota. Muut olivat pettyneitä ja kauhuissaan uutisen kuultuaan, mutta tämä kommunisti karjui riemusta. Nyt hänellä oli tilaisuus todistaa olevansa aito kommunisti ja tilaisuus tehdä jotakin hyödyllistä maansa eteen. Hän meni leirin vartijoiden luokse ja sanoi näille, että hänet pitää päästää rintamalle tai ampua.
Vielä nykyäänkin saattaa kuulla kommentteja, joissa kansalaiset muistelevat kaiholla vanhoja hyviä aikoja Neuvostoliitossa. Kerrankin eräällä videolla, jossa tehtiin kadulla kyselyitä Venäjän tulevaisuudesta, eräs ehkä 50-60-vuotias nainen vain tiuskaisi, että "Minä haluan Neuvostoliiton takaisin". Ukrainan sodassa on nähty Neuvostoliiton lippuja välillä.Mutta eivät he ole sosialismia palauttamassa...
Internetissä on sivusto zn.ua ja siellä kerrotaan kyselystä, jonka mukaan vuonna 2020 vain 49 prosenttia ukrainalaisista piti Neuvostoliiton lakkauttamista myönteisenä asiana. Surua se herätti 32 prosentissa vastaajista.
Neuvostoliiton aika toi siis uusia alueita Ukrainalle, ja se toi paljon järjestelmällistä kehitystä. Kaupungistuminen alkoi, teollistuminen levisi eri alueille, lukutaito yleistyi, koulutus parani, rakennettiin asuntoja, vesijohtoja, lämmityssysteemit ja tekniikka kehittyi. Nykyaikana ehkä on vaikea hahmottaa Neuvostoliiton hyviä puolia. Ja niistä tietävätkin parhaiten ne, jotka siellä asuivat. Sehän oli todellinen suurvalta, kuin Yhdysvallat jolla on osavaltioita. Kasvoi uudenlainen neuvostoihminen, kun ihmisiä oli siirretty ja muutenkin muuttanut eri puolille imperiumia.
MTV:n sivuilla on väitöskirjatutkija Susan Ikosen kommentteja Ukrainasta. Venäläisiä oli tullut Itä-Ukrainaan jo ennen Neuvostoliiton aikakautta. Venäjällä oli lakkautettu maaorjuus, ja sieltä muutti väkeä teollisuustöihin Donbassin seudulle jo 1870-luvulta lähtien. Melkein kaikki olivat venäläisiä Donetskissa.
1950–1980-luvulla ukrainalaisen väestön määrä kuitenkin väheni ja venäläisten määrä taas kasvoi.
– Taustalla tapahtui useita prosesseja, kuten kulttuurista sulautumista, eli ukrainalaisia muun muassa venäläistyi. Myös kaupungistuminen vaikutti. Ukrainalaisuus oli vahvasti sidoksissa maaseutuun, Ikonen selittää.
– On todettu, että ukrainalaiset itse luopuivat kansallisesta identiteetistään ja ilmoittautuivat venäläisiksi väestökartoituksia tehdessä. Suurin osa venäläistyneistä ukrainalaisista asui Ukrainan kaakkoisosissa. Ukrainalaisten osuus pienentyi monilla alueilla 10-15 prosenttia.
Sosialismista puhuttaessa olisi varmaan hyvä muistaa, että se, mikä oli hyvä juttu vuonna 1917 tai 1930-luvulla, ei välttämättä enää toimi 1990-luvulla. Varmaan siellä yleisesti asiat sujuivat hyvin vielä 1960-luvulla ja 1970-luvulla, mutta sitten huomattiin, että toisenlainen systeemi voisi olla itse asiassa parempi.
Ukrainalaiset eivät olleet ensimmäisenä siirtymässä sosialismista pois, kohti itsenäisten valtioiden länsimaista kapitalismia. Dosentti Arto Luukkasen kirjassa "Suomi hajoavan imperiumin sylissä" hän kertoo, miten 1990-1991 tehdyissä kyselyissä vain 22-32 prosenttia ukrainalaisista kannatti itsenäistymistä. Ei ollut samanlaista aktiivista itsenäisyysliikettä kuin Baltian maissa. Baltian maiden opposition johtohahmot kutsuivat ukrainalaisia kokouksiin Kiovaan ja Vilnaan, jossa heille kerrottiin mitä on itsenäisyys ja opetettiin kapinoimaan Neuvostohallintoa vastaan.
Myös tämä väitöskirjatutkija Susan Ikonen kertoo samasta asiasta. Jopa Moskovassa oltiin enemmän uudistusten kannalla kuin Ukrainassa:
- Perestroika ja glasnost eli talouden uudistamista sekä avoimuutta ja julkisen keskustelun edistämistä edesauttavat prosessit olivat Moskovassa absoluuttisesti pidemmällä kuin Ukrainassa.
– Ukrainan kommunistisen puolueen johtajat pitivät edelleen yllä ”brežneviläistä” hallintotapaa, Ikonen selittää.
Mihail Zygarin kirjassa "Sota ja rangaistus" kerrotaan, kuinka Ukrainan ei varsinaisesti ollut tarkoitus itsenäistyä vuonna 1991. He aikoivat säilyttää Neuvostoliiton, mutta muuttaa sitä. Tai perustaa valtioliiton Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa. Oli puhetta siitä, kuinka USA on liittovaltio ja Euroopassa rakennetaan Euroopan unionia. Siksi joidenkin mielestä Neuvostoliiton jäsenet menevät väärään suuntaan, kun haluavat itsenäistyä. Yhdysvaltojen presidentti Bush vanhempi ei tukenut Ukrainan itsenäistymistä. Hän kannatti Neuvostoliiton säilyttämistä, mutta toivoi vapauksia ja aitoa demokratiaa sinne. No, he tekivät johtopäätöksiä sen hetken parhaan tiedon mukaan. He eivät tienneet silloin, mihin tulevaisuus johtaa. Mutta sitten kuitenkin Venäjän kapinallinen Boris Jeltsin sekä Valko-Venäjän ja Ukrainan johtohahmot sopivat jossakin Valko-Venäjän kansallispuistossa, että eiköhän eroteta nämä alueet omiksi valtioikseen. Neuvostoliiton johto ei vastannut puhelimeen, joten he soittivat Yhdysvaltoihin. He arvelivat joutuvansa vankilaan ja heidät tuomitaan vallankumouksellisina pettureina. Neuvostoliiton johtaja totesi: "Mitä helvettiä te olette tehneet? Olette kääntäneet koko maapallon ylösalaisin!"
Suomessakin taisi olla sosialismilla ja vasemmistolla kannatusta aika paljonkin vielä 1970-luvulla, ja viime kuntavaaleissa kommunistien kannatus kasvoi varakkaalla seudulla. Aina välillä kuulee kommentteja, joiden mukaan Suomi on yksi maailman sosialistisimmista valtioista tai vasemmistohegemoninen valtio. Noin 30 prosenttia työntekijöistä saa palkkansa verovaroista, esimerkiksi armeijan henkilöt ja poliisit ja poliitikot, opettajat ja terveydenhuollon monet työntekijät. Sosialistisen ajattelun hyviä käytäntöjä on otettu toteutukseen Suomessa joskus aikoja sitten.
Mutta kuitenkin täällä on voitu vain suu auki hämmästellä ukrainalaisten kommunistien pahuutta rautaesiripun tuolla puolella. Ukrainalaiset kommunistit valtasivat maata naapureiltaan, halusivat vallata Suomen, ja kun se ei onnistunut niin menivät Berliiniin. Vuosikymmenien ajan lännessä jouduttiin pelkäämään näiden kommunistien häijyjä juonia. Aikovatko ne taas yrittää vallata lisää alueita? Olen lukenut joskus Mark Galeottin kirjan nimeltä "Naton salaiset armeijat". Siinä kerrotaan, miten Suomessa, Turkissa, Kreikassa, Italiassa, Saksassa ja kaikissa muissakin maissa toimi salaisia amerikkalaisten varustamia ryhmiä, jotka varautuivat siihen että ukrainalaiset ja muut kommunistit miehittävät koko Euroopan. Sitä pidettiin hyvinkin realistisena skenaariona. Ukrainassa ei sallittu neuvostovastaisia mielipiteitä. Ihmisiä kidutettiin ja lähetettiin vankileireille. Heitä tarkkailtiin ja naapurit olivat ilmiantajia. Se oli diktatuuri, jossa yksi psykopaatti määräsi ja kaikkien piti alistua toteuttamaan hänen mielettömiä visioitaan hinnalla millä hyvänsä. Niin tyypillistä ukrainalaista...
Mä en voi käsittää, miksi ukrainalaiset ottivat käyttöön tuollaisen piikkilankasosialismin systeemin. He olivat kovan linjan kommunisteja. Ilmeisesti se systeemi sopi heille. Voidaan kai sanoa että kaikki ukrainalaiset, jotka ovat syntyneet ennen elokuuta 1991 ovat entisiä kommunisteja. Nyt kun tämä heidän raskaan sarjan kommunistinen ja imperialistinen historiansa on paljastunut, niin pakko sanoa, että en ole enää ollenkaan varma kuuluvatko he todella nyt yht´äkkiä sitten länteen? Jotenkin vaikuttaa siltä, että he kuuluvat paremminkin Venäläiseen Maailmaan.
Loppuun vielä työväenliikkeen ideaan liittyvää pohdiskelua. Jos on ukrainalainen työntekijä, joka on istumalakossa ja vaatii lisää palkkaa tai neljän päivän työviikkoa, niin onko hän ennemmin kovan linjan kommunisti vai länsimainen individualistinen kapitalisti, joka haluaa itselleen enemmän?
HARKOVA – ХАРЬКОВ (Juri Putnik)RAAKA-AINETTA SAATIIN UKRAINASTA – RAW MATERIALS FROM UKRAINE
Коммунисты-радикалы
Я хочу знать все об Украине, о ходе истории нашего братского народа. Поэтому необходимо учитывать и советскую эпоху на Украине. В Финляндии эта тема практически запрещена и вызывает у людей страх и смятение. Однако я могу вас заверить с уверенностью в 99%, что такие социалистические государства действительно существовали, и многие из них располагались в Европе недалеко от Финляндии. Прошло 35 лет, а может даже и больше ста лет.
Найти источники информации об Украинской Советской Социалистической Республике непросто, но некоторые книги затрагивают эту тему. И об этом говорят в Интернете. Украина была одним из государств-основателей Советского Союза, когда он начал функционировать в 1922 году. В течение первых 12 лет столицей был Харьков, поскольку он был более социалистическим и промышленным, чем Киев.
Украина была ключевым регионом Советского Союза, и это положение усилилось во время Второй мировой войны. Очень много украинцев сражалось в рядах Красной Армии за социализм. Они захватили новые территории как для Украины, так и для Советского Союза, а также для всего социалистического мира, который простирался от Вьетнама, Северной Кореи и Китая до Германии, Югославии, Африки, Кубы и Южной Америки. Ранее сообщалось, что украинский солдат поднял флаг в Берлине, символизирующий победу во Второй мировой войне. Сейчас я читаю книгу об истории Восточной Германии, и в ней рассказывается, как украинцы захватили восточные части Германии и Берлин. Это были жестокие оккупанты, которые творили зло с мирным населением.
В Интернете есть сайт (infoukes.com), на котором также сообщается, что украинцы сыграли важную роль во взятии Берлина. Они есть на кладбищах Берлина. По данным этого сайта, легендарный генерал Красной Армии Жуков на самом деле также был украинцем, так как его семья была родом из мест между Сумами и Полтавой, а его настоящая фамилия была украинская Жук. Генерал Жуков якобы ехал на белом коне на параде Победы в Москве. Он принял капитуляцию Германии в Берлине, изгнал японцев в 1939 году, организовал оборону блокадного Ленинграда, дошел до Сталинграда и выбил немецких оккупантов, освободил от нацистов Украину, затем Белоруссию, Польшу и Германию. В Берлине так получилось, что другой украинский генерал и его солдаты прибыли туда раньше Жукова.
Жуков пообещал другому украинцу, Никите Хрущеву, что отправит Гитлера в клетке в Киев для всеобщего обозрения. Что ж, этого не произошло, но украинец Иван Клименко все же возглавил поисковую группу, которая нашла тело Гитлера. Позднее Жуков работал в Одессе, а в его честь названа станция метро в Харькове.
Поэтому украинцы захватили еще больше земель у своих соседей и отправились завоевывать Берлин. Если просмотреть исторические книги, посвященные Финляндии, то можно увидеть, что многие командиры Красной Армии, пытавшиеся вторгнуться в Финляндию, были украинцами. Или они там учились или работали. И, конечно, много простых солдат приехало с Украины. Однажды в библиотеке я просматривал книгу о Советском Союзе и там было интервью с одним военным. Он был командующим Киевским военным округом и последним советским гражданином, который в 1989 году перешел мост из Афганистана. Украинцы веками страдали от империализма и антисемитизма. Это становится ясно, если взглянуть на историю страны. Украинский империализм также распространялся на Финляндию во времена Киевской Руси и во время Второй мировой войны.
В 1945 году Германия и Украина лежали в руинах. Название государственного гимна ГДР — Auferstanden aus Ruinen, что означает «Восстание из руин». Они начали строить социалистическую систему в Восточной Германии и на Украине.
На Западе распространено мнение, что никто в Восточной Европе на самом деле не хотел быть социалистом, но был вынужден им стать. Прозападные силы когда-то создали такое мощное пропагандистское оружие, как утверждение о том, что все выступают против социализма в странах Восточного блока. Однако это неправда, там было много ярых коммунистов. И многие другие, которые не были столь восторженны, но и не жаловались. Почему было бы неправильно, если бы мирные, простые граждане гордились своим социалистическим государством, скажем, в 1963 году? Под красной звездой они построили социалистический мир. Серпы летали по полям Украины во время жатвы, а молоты строили города. Угольные месторождения Донбасса использовались для добычи сырья для производства стали на всей территории могущественной империи.
В книге «За стеной. История ГДР 1949–1990», изданной в 2023 году, рассказывается о том, как перед Второй мировой войной в Россию уезжали самые рьяные социалисты из разных стран. А те, кто пережил политические чистки и войну, принялись строить социалистический мир реальными действиями. В книге рассказывается история людей, чью веру в социализм не поколебали даже тюрьмы, пытки и принудительные работы в лагерях.
Также в книге Светланы Алексиевич «Конец советского человека» многие восхваляют Советский Союз и актуализируют последствия конца его эпохи. Где оказались эти независимые государства после разделения? Например, один ярый коммунист попал в беду в Советском Союзе, вероятно, из-за своего сомнительного семейного происхождения. Его отправили в лагерь. Потом началась война. Остальные были разочарованы и напуганы, услышав эту новость, но этот коммунист ревел от радости. Теперь у него появился шанс доказать, что он настоящий коммунист, и сделать что-то полезное для своей страны. Он пошел к охранникам лагеря и сказал им, что ему нужно разрешить отправиться на фронт или его расстреляют.
Даже сегодня можно услышать комментарии, в которых граждане с ностальгией вспоминают старые добрые времена в Советском Союзе. Однажды на видео, где людей на улице опрашивали о будущем России, женщина лет 50-60 просто выпалила: «Я хочу вернуть Советский Союз». Советские флаги время от времени можно было увидеть в ходе украинской войны. Но они не восстанавливают социализм. В Интернете есть сайт zn.ua, на котором сообщается об опросе, согласно которому в 2020 году только 49 процентов украинцев считали распад Советского Союза положительным явлением. У 32 процентов опрошенных это вызвало грусть.
Таким образом, советская эпоха принесла Украине новые территории и способствовала ее систематическому развитию. Началась урбанизация, индустриализация распространилась на различные регионы, повысилась грамотность, улучшилось образование, было построено жилье, водопроводы, системы отопления, развивались технологии. В наше время, возможно, трудно понять положительные стороны Советского Союза. И те, кто там жил, знают их лучше всех. Это была настоящая сверхдержава, как США со своими штатами. По мере того, как людей переводили и перемещали в разные части империи, формировался новый тип советского человека.
На сайте MTV размещены комментарии научного сотрудника-докторанта Сьюзан Иконен об Украине. Русские пришли на восток Украины еще до советской эпохи. В России было отменено крепостное право, и с 1870-х годов оттуда начали переезжать в Донбасс на промышленные работы. В Донецке почти все были русскими.
Однако в 1950–1980-х годах численность украинского населения сократилась, а русского снова возросла.
– На заднем плане произошло несколько процессов, таких как культурная ассимиляция, в результате которой украинцы, среди прочего, обрусели. Урбанизация также оказала свое влияние. Иконен объясняет, что украинскость была тесно связана с деревней.
– Установлено, что сами украинцы отказались от своей национальной идентичности и записались русскими во время переписей населения. Большинство обрусевших украинцев проживало в юго-восточных районах Украины. Во многих регионах доля украинцев сократилась на 10–15 процентов.
Говоря о социализме, вероятно, было бы неплохо помнить: то, что было хорошо в 1917 или 1930-х годах, может уже не работать в 1990-х. Думаю, в 1960-х и 1970-х годах дела там шли в целом неплохо, но потом стало понятно, что другая система может оказаться лучше.
Украинцы не были первыми, кто отошел от социализма в сторону западного капитализма в независимых государствах. В книге доцента Арто Луукканена "Suomi hajoavan imperiumin sylissä" (Суоми в объятиях разваливающейся империи) он рассказывает, как в опросах, проведенных в 1990-1991 годах, только 22-32 процента украинцев поддерживали независимость. Активного движения за независимость, как в странах Балтии, не было. Лидеры оппозиции в странах Балтии приглашали украинцев на встречи в Киеве и Вильнюсе, где им рассказывали, что означает независимость, и учили восставать против советского режима.
Об этом же говорит и докторант Сьюзен Иконен. Даже в Москве люди были более благосклонны к реформам, чем на Украине:
- Перестройка и гласность, т. е. процессы, способствующие экономическим реформам, открытости и общественным дебатам, в Москве в абсолютном выражении продвинулись дальше, чем на Украине.
– Лидеры Украинской коммунистической партии продолжали придерживаться «брежневского» стиля управления, – поясняет Иконен.
В книге Михаила Зыгаря «Война и наказание» рассказывается о том, что Украина на самом деле не собиралась становиться независимой в 1991 году. Они намеревались сохранить Советский Союз, но изменить его. Или создать государственный союз с Россией и Белоруссией. Говорили о том, что США — федеративное государство, а в Европе строится Европейский Союз. Вот почему некоторые считают, что члены Советского Союза движутся в неправильном направлении, когда хотят обрести независимость. Президент США Буш-старший не поддержал независимость Украины. Он поддерживал сохранение Советского Союза, но надеялся на свободу и подлинную демократию в этой стране. Что ж, они сделали выводы, основываясь на самой полной информации, доступной на тот момент. Тогда они еще не знали, к чему приведет их будущее. Однако затем российский мятежник Борис Ельцин и лидеры Белоруссии и Украины договорились в национальном парке в Белоруссии, что эти регионы должны быть выделены в отдельные государства. Советское руководство не ответило на звонок, и тогда они позвонили в Соединенные Штаты. Они думали, что их посадят в тюрьму и будут судить как революционных предателей. Советский лидер заявил: «Что, черт возьми, вы натворили? Вы перевернули весь мир!»
В Финляндии социализм и левые силы, казалось, пользовались довольно большой поддержкой даже в 1970-х годах, а на последних муниципальных выборах поддержка коммунистов выросла в богатых регионах. Время от времени можно услышать комментарии о том, что Финляндия является одной из самых социалистических стран в мире или страной левого гегемонизма. Около 30 процентов работников получают заработную плату из налоговых фондов, например, военнослужащие, полицейские, политики, учителя и многие работники здравоохранения. Положительные примеры социалистического мышления уже давно применяются в Финляндии.
Но все же здесь можно было только с открытым ртом удивляться злодеяниям украинских коммунистов по ту сторону железного занавеса. Украинские коммунисты захватили земли у соседей, хотели захватить Финляндию, а когда это не сработало, они пошли на Берлин. На протяжении десятилетий Западу приходилось опасаться зловещих замыслов этих коммунистов. Попытаются ли они снова захватить новые территории? Однажды я прочитал книгу Марка Галеотти под названием «Секретные армии НАТО». В нем рассказывается о том, как секретные группы, оснащенные американцами, действовали в Финляндии, Турции, Греции, Италии, Германии и других странах, готовясь к оккупации всей Европы украинцами и другими коммунистами. Это считалось весьма реалистичным сценарием. Антисоветские взгляды на Украине не допускались. Людей пытали и отправляли в лагеря. За ними следили, а соседи были осведомителями. Это была диктатура, где правил один психопат, и все были вынуждены подчиняться его безумным видениям любой ценой. Такой типичный украинец...
Я не могу понять, почему украинцы приняли такую систему социализма с колючей проволокой. Они были убежденными коммунистами. Видимо, такая система их устраивала. Думаю, можно сказать, что все украинцы, родившиеся до августа 1991 года, являются бывшими коммунистами. Теперь, когда их деспотичная коммунистическая и империалистическая история была разоблачена, я должен сказать, что я больше не уверен, действительно ли они принадлежат Западу? Почему-то мне кажется, что они больше принадлежат к Русскому Миру.
Я завершу размышлением об идее рабочего движения. Если украинский рабочий устраивает сидячую забастовку и требует повышения заработной платы или четырехдневной рабочей недели, кем он является — ярым коммунистом или западным индивидуалистом-капиталистом, который хочет большего для себя?
I want to know everything about Ukraine, about the course of the history of our brotherly people. That is why we must also take into account the Soviet era in Ukraine. In Finland, this topic is almost forbidden and it arouses fear and confusion in people's minds. However, I can assure you with 99% certainty that such socialist states have really existed, and many of them were located in Europe near Finland. It has been 35 years, and even more than a hundred years.
It is very difficult to find sources of information about the Ukrainian Soviet Socialist Republic, but some books touch on the topic. And the Internet tells about it. Ukraine was a founding member when the Soviet Union began its activities in 1922. For the first 12 years, Kharkov was the capital, because it was more socialist and industrial than Kiev.
Ukraine was the core region of the Soviet Union, and this fact was strengthened by World War II. So many Ukrainians fought for socialism in the Red Army. They captured more territory for both Ukraine and the Soviet Union, and at the same time for the entire socialist world, which stretched from Vietnam, North Korea and China to Germany, Yugoslavia, Africa, Cuba and South America. It has already been heard that a Ukrainian soldier raised the flag in Berlin to symbolize victory in World War II. I am currently reading a book on the history of East Germany, and it tells how the Ukrainians captured the eastern parts of Germany and Berlin. They were brutal invaders who did bad things to civilians.
There is a website on the Internet (infoukes.com) that also says that Ukrainians played a major role in the capture of Berlin. They can be found in the cemeteries of Berlin. According to that website, the legendary Red Army General Zhukov is also actually Ukrainian, because his family came from between Sumy and Poltava and his original name was Ukrainian Zhuk. This General Zhukov is said to have ridden a white horse in a victory parade in Moscow. He accepted Germany's surrender in Berlin, he expelled the Japanese in 1939, he organized the defense of the siege of Leningrad, he went to Stalingrad and drove out the German besiegers, he liberated Ukraine from the Nazis, then Belarus and Poland and Germany. It so happened in Berlin that another Ukrainian general and his soldiers got there before Zhukov.
Zhukov promised another Ukrainian, Nikita Khrushchev, that he would send Hitler in a cage to Kiev for display. Well, that didn't happen, but the Ukrainian Ivan Klimenko nevertheless led the search party that found Hitler's body. Zhukov later worked in Odessa and a metro station in Kharkov is named after him.
So the Ukrainians took more land from their neighbors and went to conquer Berlin. When you look through history books about Finland, many of the commanders of the Red Army who tried to invade Finland were Ukrainians. Or they had studied or worked there. And of course, many ordinary soldiers came from Ukraine. Once in the library I was looking at a book about the Soviet Union and there was an interview with a military person. He was the commander of the Kiev Military District, and the last Soviet person to walk across the bridge out of Afghanistan in 1989. Ukrainians have had imperialism and anti-Semitism for centuries. This becomes clear when you get to know the country's history. That Ukrainian imperialism has also extended to Finland during the Kievan Rus' period and during World War II.
Germany and Ukraine were in ruins in 1945. The GDR's national anthem is Auferstanden aus Ruinen, rising from the ruins. They began building a socialist system in East Germany and Ukraine.
It is generally believed in the West that no one in Eastern Europe really wanted to be socialist, but was forced to be. The pro-Western powers have once created such a powerful propaganda weapon, the narrative that everyone was against socialism in the Eastern Bloc countries.
However, this is not true, there were many avowed communists there. And many more who were not necessarily so enthusiastic, but they had nothing to complain about.
Why would it be wrong if peaceful, ordinary citizens were proud of their own socialist state, say in 1963? Under the red star, they were building a socialist world. Sickles swung in the fields of Ukraine during the harvest and hammers built cities. The Donbass coalfield was used to extract raw materials for steel production throughout the entire empire.
A book published in 2023 called "Behind the Wall - The History of the GDR 1949-1990" tells how the most enthusiastic socialists from different countries left for Russia before World War II. And those who survived the political purges and the war set out to build a socialist world in a real way. The book tells about people whose faith in socialism was not shaken even by prison, torture and forced labor in camps.
Also in Svetlana Alexievich's book "The End of Soviet Man", many praise the Soviet Union and update the consequences of the end of that era. Where did those independent states end up after they fell apart. For example, one enthusiastic communist had gotten into trouble in the Soviet Union, probably because of his dubious family background. He ended up in a camp. Then the war began. The others were disappointed and horrified to hear the news, but this communist roared with joy. Now he had a chance to prove himself a true communist and a chance to do something useful for his country. He went to the camp guards and told them that he must be sent to the front or shot.
Even today, you can hear comments in which citizens nostalgically recall the good old days in the Soviet Union. Once, in a video where surveys were being made on the street about the future of Russia, a woman, perhaps 50-60 years old, simply shouted, "I want the Soviet Union back." Soviet flags have been seen from time to time in the Ukrainian war. But they are not restoring socialism. There is a website on the Internet, zn.ua, which reports a survey that in 2020, only 49 percent of Ukrainians considered the dissolution of the Soviet Union a positive thing. It caused sadness in 32 percent of respondents.
The Soviet era brought new territories to Ukraine, and it brought a lot of systematic development. Urbanization began, industrialization spread to different regions, literacy became more widespread, education improved, housing, water pipes, heating systems were built, and technology developed. In modern times, it may be difficult to grasp the good sides of the Soviet Union. And those who lived there know them best. After all, it was a real superpower, like the United States with its states. A new kind of Soviet person grew up, as people had been transferred and otherwise moved to different parts of the empire.
The MTV website features comments from doctoral researcher Susan Ikonen about Ukraine. Russians had come to Eastern Ukraine even before the Soviet era. Serfdom had been abolished in Russia, and people had been moving from there to work in the Donbass region for industrial work since the 1870s. Almost all of them were Russians in Donetsk.
However, in the 1950s–1980s, the Ukrainian population decreased and the number of Russians increased again.
– There were several processes taking place in the background, such as cultural assimilation, meaning that Ukrainians, among other things, became Russified. Urbanization also had an impact. Ukrainianness was strongly linked to the countryside, Ikonen explains.
– It has been noted that Ukrainians themselves gave up their national identity and registered as Russians when conducting population surveys. Most of the Russified Ukrainians lived in the southeastern parts of Ukraine. The proportion of Ukrainians decreased by 10–15 percent in many regions.
When talking about socialism, it would probably be good to remember that what was a good thing in 1917 or the 1930s may no longer work in the 1990s. Things were probably still going well there in the 1960s and 1970s, but then it was realized that a different system might actually be better.
The Ukrainians were not the first to move away from socialism, towards the Western capitalism of independent states. In Docent Arto Luukkanen's book "Suomi hajoavan imperiumin sylissä" (Finland in the Arms of a Collapsed Empire), he tells how in surveys conducted in 1990-1991, only 22-32 percent of Ukrainians supported independence. There was no active independence movement like in the Baltic countries. The leading figures of the opposition in the Baltic countries invited Ukrainians to meetings in Kiev and Vilnius, where they were told what independence was and taught to rebel against the Soviet regime.
This doctoral researcher Susan Ikonen also tells the same story. Even in Moscow, there was more support for reforms than in Ukraine:
- Perestroika and glasnost, i.e., processes that promote economic reform, openness, and public debate, were absolutely further along in Moscow than in Ukraine.
– The leaders of the Ukrainian Communist Party still maintained the “Brezhnevite” style of governance, Ikonen explains.
Mikhail Zygar’s book “War and Punishment” tells how Ukraine was not actually intended to become independent in 1991. They intended to preserve the Soviet Union, but to change it. Or to establish a state union with Russia and Belarus. There was talk of how the USA is a federal state and the European Union is being built in Europe. That is why some believe that the members of the Soviet Union are going in the wrong direction when they want to become independent. US President Bush Sr. did not support Ukraine’s independence. He supported preserving the Soviet Union, but hoped for freedoms and genuine democracy there. Well, they drew conclusions based on the best information at the time. They did not know then where the future would lead. But then, in a national park in Belarus, the Russian rebel Boris Yeltsin and the leaders of Belarus and Ukraine agreed that these regions should be separated into their own states. The Soviet leadership did not answer the phone, so they called the United States. They thought they would go to prison and be tried as revolutionary traitors. The Soviet leader said: "What the hell have you done? You have turned the whole world upside down!"
In Finland, socialism and the left seemed to have quite a lot of support even in the 1970s, and in the last local elections, support for the communists grew in the wealthy region. Every now and then you hear comments that Finland is one of the most socialist countries in the world or a left-wing hegemonic country. About 30 percent of workers receive their salaries from tax funds, for example, military personnel and police officers and politicians, teachers and many health care workers. Good practices of socialist thinking have been implemented in Finland for some time now.
But here, one could only marvel with open mouth at the evil of the Ukrainian communists on the other side of the Iron Curtain. The Ukrainian communists took over land from their neighbors, wanted to take over Finland, and when that didn't work, they went to Berlin. For decades, the West had to fear the evil plots of these communists. Are they going to try to take over more territory again? I once read a book by Mark Galeotti called "NATO's Secret Armies". It tells how secret groups equipped by the Americans operated in Finland, Turkey, Greece, Italy, Germany and all other countries, preparing for the Ukrainians and other communists to occupy all of Europe. It was considered a very realistic scenario. Anti-Soviet opinions were not allowed in Ukraine. People were tortured and sent to prison camps. They were watched and their neighbors were informers. It was a dictatorship where one psychopath ruled and everyone had to submit to his insane visions at any cost. So typical of Ukrainians...
I can't understand why Ukrainians adopted such a system of barbed-wire socialism. They were hardline communists. Apparently, that system suited them. I guess we can say that all Ukrainians born before August 1991 are former communists. Now that their heavy-weight communist and imperialist history has been exposed, I have to say that I'm not at all sure if they really belong to the West now? Somehow it seems like they belong more to the Russian World.
Finally, a thought related to the idea of the labor movement. If there is a Ukrainian worker who is on a sit-in strike and demands higher wages or a four-day workweek, is he more of a hardline communist or a Western individualist capitalist who wants more for himself?