Suomalaisia on siis ollut runsaasti mukana Ukrainan sodassa vapaaehtoistaistelijoina. Ei ole suurempaa kunniaa kuin kaatua taistelussa veljeskansan puolesta. Lähes yhtä suuri kunnia on taistella veljeskansan pyhällä maalla ja tulla elävänä takaisin. Aika hyvällä prosentilla suomalaiset ovat päässeet sieltä takaisin, jos lähtijöitä on noin 150 tai vähän alle ehkä, ja kuolleita mediatietojen mukaan noin kymmenen. Tietysti toivoisi kuolleita olevan vähempi tai ei yhtään.
Esimerkiksi julkisuudesta tuttu Topi Huhtala on kertonut, miten hänen suvustaan lähdettiin sotaan venäläisiä vastaan 1930-luvulla. Hän halusi tehdä saman 2020-luvulla. Siinä on jotakin hienoa, kun vielä näin lähemmäs sata vuotta myöhemmin nuo entisaikojen suuret tapahtumat inspiroivat nykyajan ihmisiä. Kyseessä on ylisukupolvinen velvollisuuden kutsu, kutsu taisteluun ikiaikaista vihollista vastaan. Jokaisen sukupolven edustajille tätä kunniaa ei ole suotu, mutta perinne elää.
Suomalaisten veljeskansan edustajien ja ukrainalaisten lisäksi siellä on nähty paljon muutakin porukkaa. On syytä tarkastella, mistä kaikista maista on lähtenyt sotilaita Ukrainaan.
Ehkä tästä ei tule kattavaa ja täydellistä listaa, mutta pitää vaan koittaa etsiä internetistä lähteitä.
Jos käsitellään Itä-Ukrainan sotaa, joka alkoi vuonna 2014, se jo houkutteli paikalle paljon ulkomaalaisia. Separatisteja ja kapinallisia tuli Donbassiin monista maista ihan Etelä-Amerikkaa myöten. Heillä oli vireillä uuden valtion perustaminen sotaisin keinoin. Wikipedian mukaan siellä oli noin sata saksalaista ja sata serbiä ja kolmekymmentä unkarilaista. Useita suomalaisia, taistelijoita Ranskasta, Montenegrosta, Norjasta, Espanjasta, Bosniasta, Brasiliasta, Israelista, Yhdysvalloista. Armenia, Kirgisia, Kazakstan, Valko-Venäjä, Georgia.
Lukemissani kirjoissa on kerrottu, miten mukana oli espanjalaisia äärivasemmistolaisia, jotka liittyivät taisteluun separatistien puolella osoittaakseen kiitollisuuttaan Venäjälle. Koska Neuvostoliitto oli tukenut heidän puoltaan sisällissodassa 1936-1939. Muistakin maista oli tullut äärivasemmiston ihmisiä, kuten Etelä-Amerikasta. Wikipedian mukaan paikalla oli myös äärioikeiston edustajia. Heidäthän tunnetaan yleisesti kovista otteista ja valmiudesta ryhtyä toimeen. Esillä oli myös ajatus siitä, miten Venäjä ja Putin edustavat perinteisiä arvoja ja valkoisten etua samaan aikaan kun lännessä monikulttuurisuus lisääntyy ja arvot ovat muuttuneet. Mainitaan myös, miten suomalaisia äärioikeistolaisia kävi taistelemassa separatistien puolella. Italian äärioikeistolaisia oli sekä separatistien että Ukrainan puolella. Niinpä, se on joskus vaikea päättää kumpaa puolta kannattaa.
Donbassiin lähti paljon Jugoslavian sotien veteraaneja Balkanilta. Heillä oli arvokasta kokemusta. Slaaveja kuten venäläiset. Luultavasti myös paljon Tšetšenian sotien veteraaneja oli paikalla.
Vuodesta 2022 alkaen Venäjän puolella on nähty taistelijoita uusista maista. Tunnetuin Venäjän tukija on ollut tietysti Pohjois-Korea. Muualtakin Aasiasta on löytynyt sotilaita: Nepalista 150-200 ja Intiasta myös jonkin verran. Sen verran, että kuolleita on parikymmentä. Tästä kai voi päätellä alkuperäisen määrän olleen ehkä pari sataa. Myös kiinalainen taistelija on nähty ja kuubalaisia.
Syyriasta ja Libyasta saatiin taistelijoita. Niissä maissa sota on tuttu juttu ja asemiehiä löytyy. Ukrainan mukaan myös Libanonin Hizbollah-taistelijoita olisi liittynyt jossakin vaiheessa Venäjän puolelle. Myös Afganistanin kansalaisia on tiettävästi ollut siellä, kenties molemmilla puolilla.
Afrikan maista Venäjän puolella on nähty sotilaita Somaliasta, Keski-Afrikan tasavallasta, Kongon demokraattisesta tasavallasta, Tansaniasta ja Sambiasta.
2014-2019 Donbassissa taisteli eri puolilla yhteensä yli 17 000 ulkomaalaista. Heistä vajaat 4000 Ukrainan puolella. Suurin osa oli Venäjän kansalaisia, yli 3000. Seuraavaksi suurimmat ryhmät olivat noin 300 valkovenäläistä ja 120 georgialaista. Lisäksi Ukrainan puolella oli taistelijoita seuraavista maista: Albania, Australia, Azerbaidzan, Itävalta, Belgia, Bosnia & Hertsegovina, Bulgaria, Kanada, Tshekki, Tanska, Suomi (15), Viro, Ranska, Saksa, Kreikka, Irlanti, Israel, Italia, Latvia, Liettua, Moldova, Kosovo, Alankomaat, Pohjois-Makedonia, Puola, Norja, Portugali, Romania, Serbia, Slovakia, Ruotsi, Turkki, Yhdysvallat, Iso-Britannia.
Kuten nähdään, monista maista on tosiaan ollut taistelijoita molemmilla puolilla. Suomi, Liettua, Latvia, Viro, Tshekki, Italia, Saksa, Yhdysvallat... Se on jotenkin kiinnostava ilmiö.
Vuonna 2022 ulkomaalaisia taistelijoita tuli paljon lisää ja perustettiin varsinainen kansainvälinen legioona. Siellä on ollut muutamia henkilöitä Etelä-Koreasta, pari Malesiasta, ainakin yksi Japanista, Uudesta-Seelannista, Sri Lankasta, Kiinasta ja Taiwanista, Hong-Kongista, Intiasta, Iranista, Sveitsistä ja Marokosta. Kolumbiasta, Brasiliasta, Chilestä ja Argentiinasta, Meksikosta, Perusta, Uruguaysta ja Costa Ricasta. Ainakin 850 Equadorin kansalaista on ollut yhteydessä Ukrainan lähetystöön Perussa. Siellä on ollut intoa lähteä pelastamaan Ukrainaa. Eiköhän heistä ainakin osa ole sinne päässyt.
Kroatialaisia on ollut 20-30 Azov-joukoissa, ja myöhemmin jopa pari sataa ainakin Venäjän mukaan. Tässäkin on taustalla historia, koska Ukraina oli nopeasti tunnustanut Kroatian itsenäisyyden 1990-luvulla. Siksi sieltä tultiin Ukrainan avuksi sotaan.
Kuubasta sanotaan, että Ukrainan lähetystö siellä oli rekrytoinut kuubalaisia liittymään Ukrainan puolelle. Koska Venäjä oli rekrytoinut kuubalaisia omalle puolelleen. Tuon mukaan "enemmistö" oli liittynyt Venäjän armeijan joukkoihin, joten oletettavasti jotkut olivat päätyneet myös Ukrainan puolelle. Tshekin tasavallasta on mennyt jopa 600 vapaaehtoista Ukrainaan. Tanskalaisia yli sata.
Afrikasta edustettuina ovat olleet ainakin Senegal, Etelä-Afrikka ja Nigeria.
Siis noin 77 valtiota ovat edustettuina Ukrainassa. Kaikista ei ole varmaa tietoa, mutta tuo on huima määrä. Ei kai yleensä sodissa ole noin monesta maasta taistelijoita mukana, mutta sota Ukrainassa herätti niin paljon kiinnostusta ja se jakaa mielipiteitä. Ukrainan lähetystöt ympäri maailmaa kutsuivat ulkomaalaisia liittymään. Ukraina toteutti rotuerottelua siinä vaiheessa kun sota alkoi ja maasta lähti ihmisiä, mutta toisaalta he kutsuivat ihmisiä eri puolilta maailmaa liittymään sotaan ja onnistuivat siinä. Myös Aasian ja Afrikan asukkaita on otettu kansainväliseen legioonaan. Palkat ovat hyviä molemmilla puolilla, ja vakuutuskorvaukset myös. Jotkut eivät lähteneet rahan takia mutta joillekin se on motivaation lähde. Sitten on tietysti se asia, että ulkomaalaisia on kuollut siellä. Joskus se on jotenkin irvokasta seurata tuota ukrainalaisten pelleilyä Suomessa, kun samaan aikaan ihmisiä kuolee ja loukkaantuu heidän kotimaassaan. Myös suomalaisia.
Osa näistä ulkomaalaisista on sellaisia, jotka ovat ukrainalaista sukua mutta asuvat ulkomailla. Jollakin tasolla voidaan sanoa Ukrainan sodan olevan koko maailman sota.
Вся світова війна
Отже, велика кількість фінів брали участь в українській війні як добровольці. Немає більшої честі, як упасти в бою за братній народ. Майже така велика честь – воювати на священній землі братнього народу і повернутися живим. Досить хороший відсоток фінів повернувся звідти, якщо їх близько 150 або трохи менше, ніж тих, хто виїхав, і, за повідомленнями ЗМІ, близько десяти людей загинули. Звичайно, можна сподіватися, що смертей було менше або взагалі не було.
Наприклад, відомий у публіці Топі Хухтала розповів, як його родина пішла воювати проти росіян у 1930-х роках. Він хотів зробити те саме в 2020-х. Є щось чудове в тому, що майже сто років потому ті великі події минулого все ще надихають людей сьогодні. Це міжнародний заклик до обов’язку, заклик до битви проти давнього ворога. Не кожне покоління удостоїлося такої честі, але традиція продовжує жити.
Крім фінських представників нашого братнього народу та українців, там було помічено багато інших груп. Варто проаналізувати, які країни відправили своїх військових в Україну.
Можливо, це не вичерпний і повний список, але вам варто спробувати знайти джерела в Інтернеті.
Якщо говорити про війну на Сході України, яка почалася в 2014 році, то вона вже залучила багато іноземців. Сепаратисти та повстанці приїхали на Донбас із багатьох країн, навіть із далекої Південної Америки. Вони планували створити нову державу військовим шляхом. За даними Вікіпедії, було близько сотні німців і сто сербів і тридцять угорців. Кілька фінів, бійці з Франції, Чорногорії, Норвегії, Іспанії, Боснії, Бразилії, Ізраїлю, США. Вірменія, Киргизстан, Казахстан, Білорусь, Грузія.
У книгах, які я читав, розповідається про те, як іспанські ультраліві приєдналися до боротьби на боці сепаратистів, щоб показати свою вдячність Росії. Тому що Радянський Союз підтримував їхню сторону в громадянській війні 1936-1939 років. Люди з крайніх лівих також приїхали з інших країн, наприклад з Південної Америки. За даними Вікіпедії, були присутні й представники ультраправих. Вони зазвичай відомі своїм жорстким ставленням і готовністю діяти. Також була представлена ідея про те, як Росія і Путін представляють традиційні цінності та інтереси білих у той час, коли на Заході зростає мультикультуралізм і цінності змінилися. Також згадується, як фінські ультраправі воювали на боці сепаратистів. Італійські ультраправі були як на боці сепаратистів, так і на боці України. Тому інколи важко вирішити, на чию сторону стати.
Багато ветеранів югославських війн з Балкан виїхали на Донбас. Вони мали цінний досвід. Слов'яни люблять росіян. Напевно, там також було багато ветеранів чеченської війни.
З 2022 року на російському боці помічені винищувачі з нових країн. Найвідомішим прихильником Росії, звичайно, була Північна Корея. Солдати також були знайдені в інших місцях Азії: 150-200 в Непалі та деякі в Індії. Настільки, що загиблих близько двадцяти. З цього можна зробити висновок, що початкова кількість була, можливо, парою сотень. Китайський винищувач також був помічений і кубинцями.
Бійців привезли з Сирії та Лівії. У цих країнах війна – звичне явище і є озброєні люди. За даними України, ліванські бійці "Хезболли" також свого часу приєдналися до російської сторони. Повідомляється, що афганські громадяни також були там, можливо, з обох сторін.
Серед африканських країн на російському боці були помічені військові з Сомалі, Центральноафриканської Республіки, Демократичної Республіки Конго, Танзанії та Замбії.
Загалом з 2014 по 2019 рік на Донбасі по різні боки воювало понад 17 тисяч іноземців. Майже 4 тисячі з них – з українського боку. Більшість становили громадяни Росії, наступні за чисельністю групи становили близько 300 білорусів і 120 грузинів. Крім того, з українського боку були бійці з таких країн: Албанія, Австралія, Азербайджан, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Чехія, Данія, Фінляндія (15), Естонія, Франція, Німеччина, Греція , Ірландія, Ізраїль, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Косово, Нідерланди, Північна Македонія, Польща, Норвегія, Португалія, Румунія, Сербія, Словаччина, Швеція, Туреччина, США, Велика Британія.
Як ми бачимо, з обох сторін справді були бійці з багатьох країн. Фінляндія, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Італія, Німеччина, США... Це якийсь цікавий феномен.
У 2022 році прибуло значно більше іноземних бійців і був створений повноцінний міжнародний легіон. Було кілька людей з Південної Кореї, пара з Малайзії, принаймні один з Японії, Нової Зеландії, Шрі-Ланки, Китаю та Тайваню, Гонконгу, Індії, Ірану, Швейцарії та Марокко. З Колумбії, Бразилії, Чилі та Аргентини, Мексики, Перу, Уругваю та Коста-Ріки. Щонайменше 850 громадян Еквадору контактували з посольством України в Перу. Там був ентузіазм йти рятувати Україну. Цікаво, чи хоч деякі з них туди потрапили.
В «Азові» було 20-30 хорватів, а пізніше навіть кілька сотень, принаймні за даними Росії. За цим також є історія, оскільки Україна швидко визнала незалежність Хорватії в 1990-х роках. Тому вони приїхали звідти допомагати Україні у війні.
Кажуть, українське посольство там вербувало кубинців на українську сторону. Бо Росія завербувала на свій бік кубинців. Відповідно до цього «більшість» пішла до російської армії, тож, ймовірно, частина також опинилася на українському боці. В Україну вирушили до 600 волонтерів з Чехії. Більше сотні данців.
З Африки були представлені принаймні Сенегал, Південна Африка та Нігерія.
Отже, в Україні представлено близько 77 країн. Про всіх немає точної інформації, але це величезна кількість. У війнах зазвичай не беруть участь бійці з такої кількості країн, але війна в Україні викликала стільки інтересу та розділених думок. Посольства України в усьому світі запросили іноземців приєднатися. Україна впроваджувала політику апартеїду, коли почалася війна і люди залишили країну, але з іншого боку вони запросили людей з усього світу приєднатися до війни і досягли успіху. До складу Інтернаціонального легіону також прийняли вихідців з Азії та Африки. Потім, звичайно, є факт, що там загинули іноземці. Інколи смішно спостерігати за витівками українців у Фінляндії, а в той же час люди гинуть і отримують травми на батьківщині. Також фінська. Зарплати хороші з обох сторін, і страхові виплати також хороші. Хтось пішов не через гроші, а для когось це джерело мотивації.
Деякі з цих іноземців мають українське походження, але проживають за кордоном.
На якомусь рівні війну в Україні можна назвати війною для всього світу.
War of the whole world
So, a large number of Finns have participated in the Ukrainian war as volunteer fighters. There is no greater honor than to die in battle for a brotherly people. It is almost as great an honor to fight on the holy land of a brotherly people and come back alive. A fairly good percentage of Finns have made it back from there, if there are about 150 or a little less than that, and according to media reports, about ten people have died. Of course, one would hope that there were fewer or no deaths.
For example, Topi Huhtala, who is well-known in the public eye, has told how his family went to war against the Russians in the 1930s. He wanted to do the same in the 2020s. There is something great about it, when even close to a hundred years later, those great events of the past inspire people of today. This is a transgenerational call to duty, a call to fight against an ancient enemy. This honor has not been bestowed upon representatives of every generation, but the tradition lives on.
In addition to the Finnish representatives of our brotherly people and the Ukrainians, many other groups have been seen there. It is worth examining from which countries soldiers have went to Ukraine.
This may not be a comprehensive and complete list, but you should try to find sources on the internet.
If we talk about the war in Eastern Ukraine, which began in 2014, it already attracted a lot of foreigners. Separatists and rebels came to Donbass from many countries, even South America. They were planning to establish a new state by military means. According to Wikipedia, there were about a hundred Germans and a hundred Serbs and thirty Hungarians. Several Finns, fighters from France, Montenegro, Norway, Spain, Bosnia, Brazil, Israel, the United States. Armenia, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Belarus, Georgia.
The books I read tell how there were Spanish far-leftists who joined the fight on the side of the separatists to show their gratitude to Russia. Because the Soviet Union had supported their side in the civil war from 1936-1939. People from the far left had also come from other countries, such as South America. According to Wikipedia, there were also representatives of the far right. They are generally known for their tough stance and readiness to take action. The idea of how Russia and Putin represent traditional values and white interests at the same time as multiculturalism is increasing in the West and values have changed was also discussed. It is also mentioned how Finnish far rightists fought on the side of the separatists. There were Italian far rightists on both the separatists and Ukrainian sides. So, it is sometimes difficult to decide which side to support.
Many veterans of the Yugoslav wars from the Balkans went to Donbass. They had valuable experience. Slavs like Russians. Probably many veterans of the Chechen wars were also there.
Since 2022, fighters from new countries have been seen on the Russian side. The most well-known supporter of Russia has been, of course, North Korea. Soldiers have also been found elsewhere in Asia: 150-200 in Nepal and some in India. So much so that there are about twenty dead. From this we can probably conclude that the original number was perhaps a couple of hundred. A Chinese fighter has also been seen and Cubans.
Fighters were found from Syria and Libya. War is a familiar thing in those countries and there are gunmen. According to Ukraine, Lebanese Hezbollah fighters also joined the Russian side at some point. Afghan citizens have also reportedly been there, perhaps on both sides.
From African countries, soldiers from Somalia, the Central African Republic, the Democratic Republic of the Congo, Tanzania and Zambia have been seen on the Russian side.
In 2014-2019, a total of over 17,000 foreigners fought on different sides in Donbass. Of these, just under 4,000 were on the Ukrainian side. The majority were Russian citizens, over 3,000. The next largest groups were about 300 Belarusians and 120 Georgians. In addition, on the Ukrainian side there were fighters from the following countries: Albania, Australia, Azerbaijan, Austria, Belgium, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Canada, Czech Republic, Denmark, Finland (15), Estonia, France, Germany, Greece, Ireland, Israel, Italy, Latvia, Lithuania, Moldova, Kosovo, Netherlands, North Macedonia, Poland, Norway, Portugal, Romania, Serbia, Slovakia, Sweden, Turkey, United States, Great Britain.
As we can see, there have indeed been fighters from many countries on both sides. Finland, Lithuania, Latvia, Estonia, Czech Republic, Italy, Germany, United States...
It is somehow an interesting phenomenon.
In 2022, many more foreign fighters arrived and a real international legion was established. There have been a few people from South Korea, a couple from Malaysia, at least one from Japan, New Zealand, Sri Lanka, China and Taiwan, Hong Kong, India, Iran, Switzerland and Morocco. From Colombia, Brazil, Chile and Argentina, Mexico, Peru, Uruguay and Costa Rica. At least 850 Ecuadorian citizens have been in contact with the Ukrainian embassy in Peru. There has been enthusiasm there to go save Ukraine. I wonder if at least some of them have made it there.
There have been 20-30 Croatians in the Azov forces, and later even a couple of hundred, at least according to Russia. There is history behind this too, because Ukraine had quickly recognized Croatia's independence in the 1990s. That is why they came from there to help Ukraine in the war.
It is said that the Ukrainian embassy there had recruited Cubans to join the Ukrainian side. Because Russia had recruited Cubans to its own side. According to that, the "majority" had joined the Russian army, so presumably some had also ended up on the Ukrainian side. Up to 600 volunteers from the Czech Republic have gone to Ukraine. More than a hundred from Denmark.
At least Senegal, South Africa and Nigeria have been represented from Africa.
So, about 77 countries are represented in Ukraine. There is no exact information about all of them, but that is a huge number. I guess wars don't usually involve fighters from that many countries, but the war in Ukraine aroused so much interest and divided opinions. Ukrainian embassies around the world invited foreigners to join. Ukraine implemented apartheid policy when the war started and people left the country, but on the other hand they invited people from all over the world to join the war and succeeded. People from Asia and Africa have also been accepted into the International Legion. The salaries are good on both sides, and the insurance benefits too. Some didn't leave for the money, but for some it is a source of motivation. Then of course there's the fact that foreigners have died there. Sometimes it's kind of grotesque to see the Ukrainians' antics in Finland, while at the same time people are dying and getting injured in their own country. Including Finns.
Some of these foreigners are those who are of Ukrainian descent but live abroad.
On some level, you could say that the war in Ukraine is a war of the whole world.